Photobucket
most welcome and thanks to all who was visit my blog also view my artwork and my picture collection. this blog just want to share with you my idea, picture collection. i'm a new n begginer in this part of photography world. so if i have a mistake just tell and teach me how to improve it. photography is about capturing the moments and share it with people around you. photography is about the meaning of life in this world.

Tuesday, July 24, 2012

Kelebihan Bulan Ramadhan

Disini aku nak share sedikit tentang kelebihan-kelebihan bulan ramadhan ini  • Hadis riwayat Ahmad., al-Bukhari dan Muslim daripada Sahl in sa'd. yang maknanya: "Sesungguhnya dalam syurga terdapat sebuah pintu yang dikenali dengan nama Rayyan, dimanamemasuki daripadanya orang- orang yang berpuasa pada hari kiamat dan yang lain tidak berhak. Dikatakan mana orang yang berpuasa? Lantas mereka bangun dan masuk melaluinya.Apabila selesai ditutup dan tiada yang lain berhak memasukinya".
  • Hadis riwayat ibn Majah dan al-Hakim, daripada ibn umar, yang maknanya: "Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika berbuka mempunyai dosa mustajab yang tidak ditolak".
  • Hadis riwayat al-Baghawi dari seorang lelaki dikalangan sahabat, yang maknanya: "Satu kebajikkan dengan sepuluh kali ganda dan ditambah, dan satu kejahatan hanya dibalas satu dan mungkin Aku hapuskannya, dan puasa untuk-ku, dan Akulah yang membalasnya. Puasa sebagaiperisai dari azab Allah sebagaimana penyangga, sebagai perisai dari mata pedang".
  • Hadis riwayat al-Nasa'ie daripada Abi sa'id daripada Abu Hurairah, yang maknanya: "Puasa adalah separuh kesabaran, dan di atas setiap sesuatu mempunyai zakat, dan zakat jasad ialah puasa".
  • Hadis riwayat ibn Mandah di dalam 'Amali , daripada ibn Umar dan al-Dailami, daripada Abdullah bin Abu Aufa, yang maknanya: "Diam orang yang berpuasa merupakan tasbih, tidurnya merupakan ibadat, doanya mustajab dan amalannya digandakan".
  • Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim, yang maknanya: "Apabila datangnya Ramadhan nescaya dibuka pintu-pintu syurga, dan ditutup pintu-pintu neraka dan di ikat syaitan-syaitan".
  • Hadis riwayat Ahmad, al-Bukhari dan Muslim, begitu juga dengan  Ashab al-Sunan, yang maknanya: "Siapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan ihtisab, nescaya siampun baginya dosa yang terdahulu".
di sini serba sedikit kelebihan-kelebihan pada bulan Ramadhan yang mulia ini. dengan itu bersama la kita menunaikan iya dengan rasa tanggungjawab dan penuh keikhlasan.Agar kita diberi pengampunan.InsyaAllahklik it if u feel free

No comments:

Post a Comment